Bloggen som förändrar ditt liv.

navid_0.png

Det är lätt att göra.
När du gör får du självförtroende att göra mer.

Genom att visa vad du gjort inspirerar du andra att också göra.

Vi på 365 saker du kan göra vill visa hur kort steget från tanke till handling är. Det gör vi genom att dela med oss av berättelser på bloggen 365saker.se, workshops, föreläsningar och inspirationsträffar.

Det gick snabbt från att Navid Modiri startade bloggen den 1:a januari 2009 till att det skapades systerbloggar och aktiviteter i andra städer i Sverige och världen. Nu finns det ett 40-tal 365-bloggar, både geografiska som 365 Jönköping, likväl som ämnensspecifika som 365 saker du kan slöjda. 365 saker har också varit delaktiga i projekten Idépedia, Sharea, Tankeboksprojektet, Sweetart och Brevrevolutionen - och fick på vägen ett par stora bloggpriser. 365 saker har också synts på musikfestivaler som Peace & Love och Hultsfredsfestivalen, samarbetat med Göteborgs Konstbiennal och Bok & Bibliotek för att engagera unga, varit med och fixat kurragömma på IKEA och brottning på Järntorget - bland annat. Projektet finansieras i grunden från Allmänna Arvsfonden och resultatet är att framförallt unga har inspirerats till att bli görare, att våga prova saker de inte gjort tidigare, starta egna projekt, skapa egna arbetstillfällen, utbyta idéer med varandra och helt enkelt bli mer handlingskraftiga.

Det är roligt att göra saker, både själv och tillsammans och ju mer saker du gör desto fler förstår du att du kan göra. Genom att blogga om det på nätet inspirerar du fler människor att göra saker. Ju fler människor som gör saker desto flera nya saker kan uppstå. Det tror vi är början på en generation av görare.

SjälvVarsomhelst1 vecka eller merMer än 500
Du kan bli besatt av ditt samlande. Det kan ta mycket tid och kosta en hel del. Dessutom kan det ta mycket plats i ditt hem.
Många som samlar brukar påstå att det har en meditativ effekt och att de känner sig lugna när de får hålla på med sitt samlande. Att det bara är där som de kan vara sig själva och inte behöver bry sig om omvärlden. Själv samlade jag på frimärken ett tag men blev så rastlös efter ett par veckor att jag började judo istället. Sen tröttnade jag på det och började på handboll. Sen bågskytte, pingis, schack. Inte riktigt min grej.

Skriv ett inlägg

Nu kan du posta blogginlägg på 365saker.se! Fyll bara i formuläret nedan med de smartaste, lustigaste, mest hitte-på-iga saker du vill dela med dig av. Och självklart kan du bifoga bilder till ditt inlägg, eller varför inte en video av dig själv när du demonstrerar hur det går till? Ditt blogginlägg kommer postas på 365saker.se så fort vi hunnit ta en titt på det.

Information om dig
Snabbfakta
Mer info
Skriv in en kommaseparerad lista av ord
Most popular terms: 365 saker du kan göra, 365 saker, navid modiri, thea högberg, kreativitet, Sanne Aronsson, musik, joseph pollack, kärlek, kalle malmstedt, alexander kandiloros, sweet art, facebook, göteborg, konst
Du är här: Hem
marknad.jpgBestäm dig för EN sak att samla på, annars kan det bli jobbigt.

#95 Börja samla på något

För ett par år sedan när jag arbetade på radioprogrammet Frank i P3 så åkte jag ut till en liten stuga i skogarna utanför Kungälv för att intervjua singersongwritern Kristofer Åström. När jag körde upp för den lilla grusvägen mot huset kom en glad greyhound och mötte mig och viftade snällt på svansen. Efter kom Kristofer och välkomnade mig på sin sävliga norrländska.

Jag klev in i huset och fick kaffe medan Kristofer berättade om sin nya skiva, om hur han spelade in och att det fanns en källa lite längre bort där det sades att vattnet var magiskt. Jag fick se huset, alla skrymslen och vrår, köket, vardagsrummet och inspelningsrummet. Men dörrarna till ett av rummen förblev stängt. Jag blev såklart obstinat nyfiken på just det rummet. Efter mycket tjat från min sida och en Kristofer som blev mer och mer generad så öppnade han dörren till rummet.

Det som mötte mig var ett fyrverkeri av oöppnade leksaksförpackningar, planscher, figurer, filmer och böcker. Lakan, matta, lampa och gardiner med samma motiv. Allt i rummet var hämtat från Star Wars-filmerna. Jag vände mig om och Kristofer tittade ner i golvet. -Är det någonting du vill berätta i mikrofonen, frågade jag honom. Han skakade på huvudet.  

SjälvVarsomhelst1 vecka eller merMer än 500
Du kan bli besatt av ditt samlande. Det kan ta mycket tid och kosta en hel del. Dessutom kan det ta mycket plats i ditt hem.
Många som samlar brukar påstå att det har en meditativ effekt och att de känner sig lugna när de får hålla på med sitt samlande. Att det bara är där som de kan vara sig själva och inte behöver bry sig om omvärlden. Själv samlade jag på frimärken ett tag men blev så rastlös efter ett par veckor att jag började judo istället. Sen tröttnade jag på det och började på handboll. Sen bågskytte, pingis, schack. Inte riktigt min grej.
5 april 2009, kl 00:01

Sprid ordet

Visa kommentarer

26 kommentarer

2009-04-05

Mina tre bästa killkompisar fick för sig att samla på deras kiss.. det slutade med att jag hittade ett dussin fulla 1,5liters flaskor i en garderob, det var inte en vacker syn. INTE att rekommendera.

2009-04-05

okej josefin, det där lät INTE särskilt mysigt. Hur får man för sig nåt sånt? XD

2009-04-05

Jag har ingen aning faktiskt! Uttråkade ungdomar som vill efterlikna 2girls1cup-temat.

vidrigt iallafall.

jtp
2009-04-05

När jag var liten samlade jag på de där grejerna brödpåsarna stängs med. I Finland står Bäst före-datumet på dem, och mitt mål var att ha varje datum på året... Hade dem noga sorterade, en speciell kalender där jag kryssade av datumen och flera feltryck :)

2009-04-05

helt fantastiskt... fick du den någonsin komplett?

jag tycker ärligt att samlande som fenomen är väldigt intressant!

jtp
2009-04-07

Nä, jag slutade när jag var tolv, flyttade från Finland, och de svenska brödpåsarna hade ju "bäst före"-datumet på fel plats, så jag blev aldrig helt klar... Hade dessutom problem med att få datum på sommaren, eftersom vi aldrig var hemma speciellt mycket. Men däremot hade jag säkert tio feltryck :D

2009-04-05

Haha, det låter som en jättebra sak att samla på! :D Själv "samlade" jag på registreringsnummer (jag skrev upp alla jag såg) och målet var att få alla bokstavskombinationer minst en gång. Känns som ett ganska omöjligt projekt när man ser tillbaka på det...

jtp
2009-04-07

Ett tag hade vi en lista i bilen, där vi samlade på siffrorna i registreringsnumren, först 001-100, och när vi var färdiga med alla dem samlade vi 101-200, osv. Tror vi hann upp till sisådär 300...

2009-04-05

Man kan samla på allt mellan himmel och jord... för en samlare är det nog inte själva föremålen som är det viktiga tror jag utan själva samlandet...

varför människan "samlar" sägs ha att göra med att vi en gång samlade nötter och rötter etc... då rörde det sig om vår överlevnad... vår tids shopping kanske är en relik från den tiden

man vet också att förmågan och behovet av att kategorisera och strukturera har med detta att göra...

att barn i latensåldern ofta är fanatiska samlare under en tid är ju ett väl känt fenomen samt att det troligen kommer sig just av behovet att ordna, strukturera och skapa helhet i en kaotisk verklighet...finna trygghet och stabilitet genom raka rader av frimärken,  pokemonkort, pennor eller vad det nu är...

Hemulen i Mumindalen var en fanatisk filatelist som när hans frimärkssamlig var fulltalig(!) drabbades av fruktansvärd melankoli tills han  blev botaniker och började samla på växter... fanatiskt... men nu med insikten om att han aldrig ville få sin samling komplett...

En Tove Janssonsk Hemul står för stelbenthet, för ordning och reda, paragrafrytteri, för inordnande i fack...

...och en samlare, tror jag är en person som KÄNNER den kaotiska verkligheten och som någonstans har ett stort behov av att åtminstone inom ETT område få struktur, klarhet... ja där finna total stabilitet i en annars så föränderlig verklighet...

att samla anses ofta vara rätt nördigt om man inte är i 8-års åldern men kanske en nödvändighet för dem som söker trygghet i en hektisk värld och på nåt sätt verkar det som att samlandet och kategoriserandet har "kommit tillbaka" som trend... fast på nätet...

Själv samlar jag på ugglor... jag har tre...

Lena
2009-04-05

På hotellet där jag jobbade för några år sedan hade vi en äldre man som gäst. Amerikan, lite speciell med andra ord. Han samlade också på ugglor, och hade hela sitt hem fullt av dom, han hade ugglebroscher också. Han var oklanderligt klädd varje dag, med en liten ugglebrosch på slaget på kavajen.  Han berättade sen för mig att han hade så många att han hade en ny uggla för varje ny dag på året.

Eftersom mannen ifråga var ute på en längre kryssning gav det en helt ny dimension åt vikt när det gäller packning, var han ute tre månader var han ju tvungen att ha runt 90 ugglor med sig....

2009-04-05

Jag samlade på aaallt när jag var mindre! Spice girls-bilder... plastpåsar från utlandet, porslinsdockor (väldigt fin samling!), tidningar osv. Nu samlar jag mest på damm... och tankar förstås! Men det räcker för mig. Hade iofs tänkt att börja samla på tiokronor, ganska enkelt och billigt.

2009-04-05

Och pogs! Och puttekulor och vita stenar... mm jag var en samlare allt

Johan Holmgren
2009-04-05

Star Wars är ju en underbar serie att samla från. Jag skulle hemskt gärna hitta ambitionen att samla på saker från denna magnifika filmserie men jag orkar inte än. Kanske senare. Bra initiativ i alla fall. Kanske någon gång i framtiden.

2009-04-05

Samlar det gör jag redan på det mesta...

2009-04-05

Själv samlar jag nog på ett par olika saker. Jag har min väsksamling och min Hello Kitty samling. Maken samlar på Pez gubbar. Jag tycker att det är ganska roligt att samla på saker faktiskt.

2009-04-05

Mina samlingar har mest kommit till av en slump. Köpte några Marilyn Monroe-tavlor och så blev det nån till, nån väska, ett paraply... Och så har jag fått en massa saker i present med MM-motiv, huxflux har det blivit en samling. Samma sak med mina badankor.

Desutom är jag en obotlig skrotsamlare, det ligger i släkten. Svårt att kasta bra-att-ha-saker ju.

Elinen
2009-04-05

Jag har samlat på bussbiljetter i ett par år.

Mina favoriter är de från Malmös stadsbussar som de står "Barn/Cykel" på.

2009-04-05

Haha, så där är det i Karlskrona också. Gud vad jag skrattade när jag såg det första gången.

2009-04-05

Jag samlar på skor. Det är sjukt prektiskt, för jag får användning av mina samlarobjekt samtidigt som de pryder mitt hem :)

2009-04-05

Saker att samla på:

fluffpennor (såna som är rosa eller lila och har någon slags fuskfjädrar på, pluspoäng om de kan lysa)

skrivblock (snygga skrivblock kan man aldrig få för många av. sen att man är rädd för att använda dem för att de är så fina...)

bibliotekskort (man är speciellt cool om man åker på en roadtrip under två dagar BARA för att skaffa elva nya bibliotekskort)

2009-04-05

Jag har alltid undrat vad ni får alla ideér ifrån, haha :) Men bra blogg!

2009-04-05

Jag och min kompis bestämde oss en dag för många år sen för att samla på 50-öringar. Det var när de silvriga fortfarande fanns och vi skulle ha en silvrig och en koppar-färgad från varje år. Vi gjorde en 50-öringsbok där vi klistrade in alla vi hade också. Hur kul som helst var det!

2009-04-06

min man säger att jag samlar på allt, jag förnekar.. råkar dock äga 28 olika kaffekoppar med blåklockor på.

2009-04-06

Böcker, jag samlar på böcker.

Men jag har inte så många än (med mina mått mätt), bara lite drygt 600 stycken, varav åtta stycken är Goda Omen av Gaiman och Pratchett. Dessa delar jag ut till vänner och bekanta då jag anser det vara en av världens roligaste böcker.

Karro
2010-10-08

Jag brukade samla på tablettaskar. Det roligaste var ju att äta upp godiset förstås. Nuförtiden samlar jag på nyckelringar.

2015-05-11

I must thank you for the efforts you have put in penning this site.
I really hope to check out the same high-grade content from you later on as well.
In truth, your creative writing abilities has motivated me to get
my very own site now ;)

Skriv ny kommentar

Logga in med Facebook