Bloggen som förändrar ditt liv.

navid_0.png

Det är lätt att göra.
När du gör får du självförtroende att göra mer.

Genom att visa vad du gjort inspirerar du andra att också göra.

Vi på 365 saker du kan göra vill visa hur kort steget från tanke till handling är. Det gör vi genom att dela med oss av berättelser på bloggen 365saker.se, workshops, föreläsningar och inspirationsträffar.

Det gick snabbt från att Navid Modiri startade bloggen den 1:a januari 2009 till att det skapades systerbloggar och aktiviteter i andra städer i Sverige och världen. Nu finns det ett 40-tal 365-bloggar, både geografiska som 365 Jönköping, likväl som ämnensspecifika som 365 saker du kan slöjda. 365 saker har också varit delaktiga i projekten Idépedia, Sharea, Tankeboksprojektet, Sweetart och Brevrevolutionen - och fick på vägen ett par stora bloggpriser. 365 saker har också synts på musikfestivaler som Peace & Love och Hultsfredsfestivalen, samarbetat med Göteborgs Konstbiennal och Bok & Bibliotek för att engagera unga, varit med och fixat kurragömma på IKEA och brottning på Järntorget - bland annat. Projektet finansieras i grunden från Allmänna Arvsfonden och resultatet är att framförallt unga har inspirerats till att bli görare, att våga prova saker de inte gjort tidigare, starta egna projekt, skapa egna arbetstillfällen, utbyta idéer med varandra och helt enkelt bli mer handlingskraftiga.

Det är roligt att göra saker, både själv och tillsammans och ju mer saker du gör desto fler förstår du att du kan göra. Genom att blogga om det på nätet inspirerar du fler människor att göra saker. Ju fler människor som gör saker desto flera nya saker kan uppstå. Det tror vi är början på en generation av görare.

1 timme eller mindreGratisSjälvVarsomhelst
Du kan få lätt abstinens när din uppkoppling krånglar, och dina närmaste kan bli irriterade för att du har näsan i telefonen eller datorn jämt och ständigt, och de kan tröttna på meningen "jag ska bara kolla twitter".
Du får nya vänner, snabb hjälp i knepiga situationer, nyhetstips och bloggtips, du kan bygga upp ett varumärke, hitta nytt jobb, ny man eller ressällskap, för att nämna några av alla fördelar.

Skriv ett inlägg

Nu kan du posta blogginlägg på 365saker.se! Fyll bara i formuläret nedan med de smartaste, lustigaste, mest hitte-på-iga saker du vill dela med dig av. Och självklart kan du bifoga bilder till ditt inlägg, eller varför inte en video av dig själv när du demonstrerar hur det går till? Ditt blogginlägg kommer postas på 365saker.se så fort vi hunnit ta en titt på det.

Information om dig
Snabbfakta
Mer info
Skriv in en kommaseparerad lista av ord
Most popular terms: 365 saker du kan göra, 365 saker, navid modiri, thea högberg, kreativitet, Sanne Aronsson, musik, joseph pollack, kärlek, kalle malmstedt, alexander kandiloros, sweet art, göteborg, facebook, film
Du är här: Hem
1208884_84310432.jpg

#434 Börja twittra

Dagens gästbloggare är Sofia Mirjamsdotter, som bland annat driver bloggen The Real Mymlan och skriver i Aftonbladet. Och så twittrar hon.

Har du också hört pratet om Twitter, varit in och kikat, men inte fattat ett dugg?
Det här är guiden för dig som är nyfiken och vill ha hjälp att komma igång med twittrandet.

Men först tänker jag ställa några testfrågor för att ta reda på om du hör till dem som kan tänkas ha nytta eller nöje av twittrandet.

1. Gillar du nyheter?
2. Är du förtjust i kändisskvaller?
3. Tycker du om att överhöra andras samtal och diskussioner?
4. Gillar du att mingla?
5. Är du road av att lära känna nya människor?
6. Kan du något som du gärna delar med dig av?
7. Behöver du marknadsföra dig själv?
8. Har du något viktigt att säga?
9. Saknar du ofta någon att fråga?
10. Känner du dig ensam ibland?

Om du svarar ja på minst en av ovanstående frågor är Twitter absolut något för dig. Och det är inte alls svårt, även om det krävs lite tid för att komma igång från början.
Men innan du fortsätter vill jag utfärda en varning - nämligen den att Twitter är svårt beroendeframkallande.

Sådärja. Nu har du precis fattat ett livsomvälvande beslut! För rätt använt kan Twitter förändra ditt liv. Är du osäker på vad Twitter är kan du först läsa Mikroblogg för Dummies.

Annars är det bara att sätta igång:

Gå till Twitter och registrera ett konto. Och tänk dig för när du väljer användarnamn - läs gärna den här bloggposten först.

När du registrerat kontot går du till settings/profile och laddar upp en bild på dig, och skriver några rader om dig själv. Det här är viktigt, för om du vill att andra ska följa dig på Twitter är det bra om du berättar lite om dig själv. Ingen vill följa en anonym fågel.

Hitta spännande människor att följa. Twitter handlar väldigt mycket om att skapa sitt eget flöde av intressanta, roliga, spännande och nyttiga twittrare. Följer man ingen är Twitter inte ett dugg roligare än ett stort rum där man står ensam och skriker.
Att hitta folk kan vara lite knepigt till att börja med, och kanske det som gör att många twittrare lägger ner innan de ens har börjat.
Du kan börja med att kika på en hashtag, exempelvis #svpt. Svpt står för svenskar på Twitter och där hittar du tweets från personer som twittrar på svenska. Ser du någon som verkar intressant - lägg till! Det gör du genom att klicka på personens profil och börja följa.
Du kan börja med Navid Modiri, som du hittar här, och mig som du hittar här.

Andra hashtags som kan vara bra att kika på är #ff och #ffse.

En hashtag är en tag som finns för att göra det enklare att hitta tweets om ett särskilt ämne, eller att föra en diskussion. På fredagarna är det "Follow Friday" på Twitter och då tipsar man om bra twittrare att följa. #ff står för followfriday och #ffse står för followfridaysvenska.

När du hittat några intressanta twittrare kan du kika på deras followerlistor, och på så sätt hitta fler spännande personer.

En bra sak med Twitter är att man inte behöver fråga om lov, eller bli vän med dem man följer. Man följer helt enkelt dem man finner intressanta. Allra flest followers på Twitter har Ashton Kutcher och här hittar du andra kändistwittrare.

Många av dem du följer kommer att välja att följa dig tillbaks, och det är nu det är dags att börja twittra på allvar. För att få ut mesta möjliga rekommenderar jag att du laddar hem en desktopapplikation, alltså ett litet program för Twitter som du har öppet på datorskrivbordet hela tiden. Tweetie och Echofon är enkla applikationer för Mac som också finns för iPhone, om du har en sån.
Annars gillar jag DestroyTwitter.

Med en applikation blir det enklare att ha koll på Twitter, att kolla hashtags, replies, listor och annat.

En lista är som sägs en lista som någon satt ihop för att samla twittrare som skriver om ett särskilt ämne i ett eget flöde. Du kan följa en lista utan att följa alla twittrare som finns med på den, och listor är ett annat bra sätt att hitta spännande twittrare.

Jag har gjort en lista med artister som twittrar, och en med journalister.

Det finns listor över riksdagsledamöter, präster och folk som twittrar om sociala medier.

Replies är helt enkelt svar.

Och nu kommer vi till väsentligheterna. Det spelar ingen roll hur många du följer, eller hur ofta du uppdaterar din egen Twitter med gnäll på vädret eller middagstips, om du glömmer att konversera.
Ser du en tweet som du reagerar på - svara på den! För att mottagaren säkert ska hitta igen ditt svar är det viktigt att du svarar med @ + twitternamnet. Vill du till exempel prata med mig skriver du @mymlan.

Om någon pratar med dig hittar du alla så kallade mentions om du klickar på ditt användarnamn i högerspalten i Twitter, eller på @-symbolen i en applikation. (det kan stå replies eller mentions också)

Om du talar om någon annan som finns på Twitter är det bra att skriva @ även om du inte riktar dig direkt till personen, det är mer allmänt hyfs för att personen ska bli varse att den är omtalad.

Ser du en tweet som är väldigt rolig eller intressant och vill sprida den vidare till dina followers gör du en RT, retweet. Klicka på RT-knappen, i din applikation eller på webben, och skicka. Om en tweet är för lång för att skicka vidare är det okej att redigera lite grann i den.

Det finns mycket mer att säga om Twitter, många tips om hur du bör och inte bör göra, vad som funkar och inte, men bästa sättet att lära sig är att twittra på, och våga fråga! Blir du osäker eller undrar över något - tveka inte att fråga dina followers, så kommer du att få hjälp. De dummaste frågorna är de som aldrig ställs.

Text: Sofia Mirjamsdotter

1 timme eller mindreGratisSjälvVarsomhelst
Du kan få lätt abstinens när din uppkoppling krånglar, och dina närmaste kan bli irriterade för att du har näsan i telefonen eller datorn jämt och ständigt, och de kan tröttna på meningen "jag ska bara kolla twitter".
Du får nya vänner, snabb hjälp i knepiga situationer, nyhetstips och bloggtips, du kan bygga upp ett varumärke, hitta nytt jobb, ny man eller ressällskap, för att nämna några av alla fördelar.
10 mars 2010, kl 01:01

Sprid ordet

Visa kommentarer

12 kommentarer

chris
2010-03-10

Har länge velat fram och tillbaks kring twitter, och använt min facebook-status som någon sorts twitter. Men tack, det här fick mig att ta klivet.

2010-03-10

Använt twitter ett bra tag och visst är det beroendeframkallande. I synnerhet om man har android/iphone och kan uppdatera dygnet runt. @citabel

2010-03-10

Höm... Jag reggade mig nu men jag kan inte säga att jag fattar speciellt mycket av sidan :P Men det kanske kommer med tiden om man orkar och kommer ihåg att logga in igen.

2010-12-23

I am impressed with your web resource.

2011-03-24

Contrary to many views, better researched writing still fetch in reviewers like me. You demonstrated clear understanding of the subject matter and my sentiments are now complete after reading your post. Please hold up
tr

2011-08-21

Ja twitter är underbart, kom gärna och dela dina tweets med mig på http://twitter.com/fredriknas

Vänligen,
Fredrik Näs

2014-09-30

Appreciate this post. Will try it out.

2015-01-23

No matter exactly what you choose, try to remember that it really
is less of a challenge to understand Clash of Clans Cheats the moment you've made a decision to actually understand it.
A zombie hive outbreak makes a regular zombie outbreak seem like a walk
in the park. The river descends down the mountains and as
it goes along the water cascades Soni falls dramatically toward the Pangani river, dropping over 800 meters
within a couple of kilometers.

2015-03-19

Ive to say, I dont know if its the clashing colors or the dangerous grammar, however this weblog is hideous! I mean, I dont need to sound like a know-it-all or something, but might you could have possibly put a little bit more effort into this subject. Its really attention-grabbing, however you dont signify it nicely in any respect, man. Anyway, in my language, there usually are not much good supply like this.

2015-03-19

#434 Börja twittra | 365 saker du kan göra
[url=http://www.gsp43y65ayioh3tw0658dy67n09nv593s.org/]umyjnegxvmd[/url]
amyjnegxvmd
myjnegxvmd http://www.gsp43y65ayioh3tw0658dy67n09nv593s.org/

2015-08-28

Howdy, i read your blog from time tto time and i own a similar one and i was jus wondering
if you get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend?
I get sso muc lately it's driving mee crazy so any support is veey much appreciated.

2015-08-29

Please click here to learn regarding buying forex brokers
in pakistan [www.nikkeisansyo.jp], CFDs Commodities and
Alternatives, a significant chance disclaimer.

Skriv ny kommentar

Logga in med Facebook