Bloggen som förändrar ditt liv.

navid_0.png

Det är lätt att göra.
När du gör får du självförtroende att göra mer.

Genom att visa vad du gjort inspirerar du andra att också göra.

Vi på 365 saker du kan göra vill visa hur kort steget från tanke till handling är. Det gör vi genom att dela med oss av berättelser på bloggen 365saker.se, workshops, föreläsningar och inspirationsträffar.

Det gick snabbt från att Navid Modiri startade bloggen den 1:a januari 2009 till att det skapades systerbloggar och aktiviteter i andra städer i Sverige och världen. Nu finns det ett 40-tal 365-bloggar, både geografiska som 365 Jönköping, likväl som ämnensspecifika som 365 saker du kan slöjda. 365 saker har också varit delaktiga i projekten Idépedia, Sharea, Tankeboksprojektet, Sweetart och Brevrevolutionen - och fick på vägen ett par stora bloggpriser. 365 saker har också synts på musikfestivaler som Peace & Love och Hultsfredsfestivalen, samarbetat med Göteborgs Konstbiennal och Bok & Bibliotek för att engagera unga, varit med och fixat kurragömma på IKEA och brottning på Järntorget - bland annat. Projektet finansieras i grunden från Allmänna Arvsfonden och resultatet är att framförallt unga har inspirerats till att bli görare, att våga prova saker de inte gjort tidigare, starta egna projekt, skapa egna arbetstillfällen, utbyta idéer med varandra och helt enkelt bli mer handlingskraftiga.

Det är roligt att göra saker, både själv och tillsammans och ju mer saker du gör desto fler förstår du att du kan göra. Genom att blogga om det på nätet inspirerar du fler människor att göra saker. Ju fler människor som gör saker desto flera nya saker kan uppstå. Det tror vi är början på en generation av görare.

I parInomhusUnder 5001 vecka eller mer
Du kanske inte kommer på något bra att prata om, det kan vara dyrt om du inte redan har ljudutrustning och det kan uppstå tekniskt strul.
Du förmedlar dig av den sorts media som av många anses vara den bästa. Med text måste man fantisera allt själv, med film kan man inte fantisera alls. Ljud och röstberättande är ett sorts fint mellanting.

Skriv ett inlägg

Nu kan du posta blogginlägg på 365saker.se! Fyll bara i formuläret nedan med de smartaste, lustigaste, mest hitte-på-iga saker du vill dela med dig av. Och självklart kan du bifoga bilder till ditt inlägg, eller varför inte en video av dig själv när du demonstrerar hur det går till? Ditt blogginlägg kommer postas på 365saker.se så fort vi hunnit ta en titt på det.

Information om dig
Snabbfakta
Mer info
Skriv in en kommaseparerad lista av ord
Most popular terms: 365 saker du kan göra, 365 saker, navid modiri, thea högberg, kreativitet, Sanne Aronsson, musik, joseph pollack, kärlek, kalle malmstedt, alexander kandiloros, sweet art, göteborg, facebook, film
Du är här: Hem
podcast_bild.jpg

#1109 Starta en podcast

Jag hade aldrig förstått tjusningen med podcast. Jag provade att lyssna på några framför datorn men insåg att det inte funkade, eftersom jag inte kunde göra något annat som jag brukar göra vid datorn (dvs, skriva, läsa, se på film, skriva, läsa, skriva, läsa och se på Youtubeklipp). Det var när jag insåg att jag kunde lägga in dem i min mobil och jag började lyssna när jag pendlade till min praktik på Bolibompa som det funkade. Att lyssna när man bara var på väg, eller gjorde enformiga saker (som att sortera barns teckningar) var de bästa tillfällena. 

Jag kom då på idén till att starta en egen podcast med min vän Ariel. Han hade gått radio på gymnasiet, så han hade bra utrustning och var kanske lite överdrivet pedantisk när det gäller klippningen.

Vad du behöver förutom mikrofon och saker att säga:

Ljudredigeringsprogram – Egentligen ingen biggie. Googla runt så hittar du tuffa gratisprogram. Annars är Logic och Pro tools bra grejer som någon av er kan lära er snabbt med några Youtubekurser. 

Uppladdningssida – Det finns flera sätt att sprida sin podcast. Men om du vill kunna erbjuda RSS-följande, stream, nerladdning och Itunes i en och samma så rekommenderar jag Podomatic. Blir din podcast populär får man betala en slant för mer bandbredd, men om ni är flera som gör podcasten blir det en struntsumma. 

Körschema – Vissa är ju tuffa och kör utan. I min podcast Ta det Piano kör vi med olika stödord och samtalsämnen där vi bestämmer ungefär hur länge vi ska prata på varje. Det blir också lättare att komma på smarta improvisationer om man på förhand i alla fall bygger några ramar. Man blir tryggare.

Jingel – Inget måste. Men en melodi som får folk att förknippa det till din podcast kan vara lönsamt. Filip & Fredriks podcasts jingel har till och med tolkats av bandet First Aid Kit samt operasångare. 

På 365 saker så är både jag och Viktor Bijlenga med i varsin podcast. I min podcast Ta det Piano - med Joseph och Ariel så bygger vårt koncept på att jag är filmnörd och han är musiknörd. Det blir en salig rörig av populärkultur och annat viktigt. 

Viktor och Annas podcast talas det mest om webb, media, teknik, kultur, utveckling och annat gött.

Joseph Pollack, 365-redaktionen.

I parInomhusUnder 5001 vecka eller mer
Du kanske inte kommer på något bra att prata om, det kan vara dyrt om du inte redan har ljudutrustning och det kan uppstå tekniskt strul.
Du förmedlar dig av den sorts media som av många anses vara den bästa. Med text måste man fantisera allt själv, med film kan man inte fantisera alls. Ljud och röstberättande är ett sorts fint mellanting.
24 februari 2012, kl 08:30

Sprid ordet

Visa kommentarer

5 kommentarer

2013-09-18

Som ni skriver kan det vara dyrt att driva podradio. Om man är ung vill driva en podcast kan man dock gå med i Ung Media - förbundet för unga medieproducenter.
Ung Media fördelar bidrag så man kan köpa in tekniken som behövs - betala webbhotell eller vad som nu kan behövas, håller utbildningar och främjar på andra sätt medieproduktion bland unga.
All info finns på www.ungmedia.se

2015-05-04

Magnificent items from you, man. I've remember your
stuff previous to and you are simply extremely magnificent.
I really like what you have bought right here, certainly like
what you're stating and the way wherein you say it.
You are making it entertaining and you still take care of to keep it wise.
I cant wait to read much more from you. This is actually a great web
site.

2015-05-08

I do trust all the ideas you have offered on your post.
They are really convincing and can certainly work.
Nonetheless, the posts are too short for novices. May just you
please extend them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

2015-05-17

Saved as a favorite, I like your website!

2015-06-30

It's a pity you don't have a donate button! I'd most certainly donate to this superb blog!
I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed
to my Google account. I look forward to new updates and
will talk about this website with my Facebook group.
Chat soon!

Skriv ny kommentar

Logga in med Facebook