Städning – Tips & Life Hacks

Något jag måste erkänna är att det där med att städa inte helt är min grej, något som kan irritera ihjäl min sambo. Inte mycket lättare blir det heller när man har två små barn eftersom det efter varje måltid ser ut som om någon tagit en tallrik full med mat och kastat i väggen eller på golvet. Men ändock så är städning något som måste utföras eftersom ingen vettig människa vill leva i ett smutsigt, osanitärt hem.

Rengör micron med citron

Något som jag personligen tycker kan vara tidsödande är att göra rent mikrovågsugnen, men för att hjälpa mig på traven så brukar jag ta och mixa lite citronvatten i en skål och låta den värmas i ungefär 5 minuter utan lock. Efteråt så tar man bara en trasa eller tvättsvamp och torkar ur smutsen som nu löst upp sig samtidigt som insidan av mikron kommer dofta fräscht utav citron.

Enkel rengöring av vattenkranen

Ett väldigt snabbt sätt att göra rent kranen eller duschmunstycket på är att fästa en plastpåse med vit vinäger över den och sedan spola vatten tills påsen är fylld. Lämna i några timmar eller varför inte över natten och sen nästa dag när du tar bort påsen så är kranen eller duschmunstycket skinande rent! Se bara till att fästa påsen ordentligt med gummisnoddar, rep eller oanvända skosnören så den inte trillar av.

Rengöring av kköksredskap & städa effektivt

En annan odåga i köket är bakmaskiner och mixers, det kan vara rätt så bökigt att plocka isär dom och diska alla olika delar var för sig. En mycket enklare metod är att fylla skolen, bunken eller tillbringaren med hett vatten, lite diskmedel och sen låta maskinen själv göra grovjobbet genom att sätta igång den och låta gå på hög hastighet i ungefär en minut. När du heller ur den så har smutsen lossnat och maskinen har diskat sig självt. Sen så är det ju inte så stor anledning att diska när diskborsten tillslut börjar bli så flottig och skitig att den istället för att hjälpa till och skrubba rent istället smutsar ner disken ännu mer. Den bästa metoden för att få den ren och fin igen utan att byta huvud eller köpa ny er faktiskt bara att köra den i diskmaskinen. Efteråt så är den ren och redo att användas! Självklart så kan det ske en och annan olycka i hemmet när man diskar, dukar eller plockar undan. Man själv kan råka klanta till det eller så har man som sagt små barn som älskar att undersöka allt vad dom kan komma åt och riva ner. Ett krossat glas kan vara en riktigt möda att städa upp efter och även om man sopar och dammsuger så hittar man ofta små bitar kvar på golvet ändå, något som är speciellt oroväckande om man har riktigt små barn eller husdjur som gärna befinner sig på just golvnivå. Nästa gång som ett glas dimper i backen och går sönder så testa därför att använda en bit vitt bröd för att få upp alla små skärvor och mikroskopiska bitar. Tryck helt enkelt ner brödbiten över golvet där splittret befinner sig, skaka av mackan över soptunnan och repetera tills du fått upp allting.