Förfesten eller för festen – Iskall dryck på nolltid

Att hålla kalas, fest och firanden i våra hem är ofta en glädjande liten guldkant på tillvaron. Men som alla vet så är det mycket jobb med all förberedelse och det kan vara ett enda stort bekymmer från början till slut. Men det behöver faktiskt inte vara så, många saker går att ordna i förväg för att minimera bekymmer och huvudbry. En sådan enkel sak som att fixa ett par kalla öl eller lite läsk kan ta sin lilla tid medan flaskorna ligger i kylskåpet. Vissa brukar försöka lösa detta lilla problem genom att slänga in flaskorna i frysen en stund, men glömmer man bort dom så finner man snart spräckt glas i frysfacken eller en coca-cola isbit som tar evigheter innan den tinar igen, och till råga på allt så är kolsyran försvunnen. Då är det desto enklare att bara ta och väta lite pappersservetter eller handdukar i kallt vatten, vira dom omkring flaskorna innan du kastar in dom i kylskåpet. På nolltid så har du kalla drycker att bjuda på!

 

Hur står det till med tilltugget?

Innan ni kastar er på efterrätterna så kan det vara trevligt med en liten brödbit, exempelvis en baguette som gästerna bara kan ta och mumsa lite på vid smörgåsbordet. Men aj då, brödet har visst hunnit torka över natten eftersom någon glömde försluta påsen ordentligt. Nu så bjuds det istället på brödliknande stenar, eller gör det verkligen det? Blöt ner brödet med vatten och låt det sedan gräddas på nytt i ugnen i cirka 5 – 10 minuter och brödet kommer smaka som nytt igen eftersom vattnet löste upp den hårda ytan och den gräddades om i ugnen igen.

Och hur blir det med efterrätten?

En skopa glass eller två är ofta en favorit, men allt som oftast kan det te sig så att glassen är hård som is när den kommer ut ur frysen. Vissa löser detta genom att köra den i mikron några sekunder, men då kan det lätt bli en klibbig, gummiliknande hinna runt om och mitten är förstås fortfarande lika kall och hård fortfarande. Nej, ett ännu effektivare vis är att koka lite vatten som ni sen lägger skedarna som ni tar glass med i. Den varma metallen eller plasten skär nu igenom glassen väldigt lätt och det är bara att lassa på efterrätten. Eller varför inte ha lite framförhållning och redan från start dela upp glassen i portioner? Detta görs enkelt genom att man tar och formar små portioner när glassen redan är tinad, lägger det i några plastpåsar eller burkar och sedan fryser in. När man sedan plockar fram glassen igen så tinar dom mindre portionerna mycket snabbare upp och är redo att förtäras inom ett klockslag. Rolig för att glassen emellertid är för söt och innehåller för mycket socker och tillsatser? Mosa en banan eller två ordentligt, frys in för att sedan servera tillsammans med lite frukter och toppning så har du helt plötsligt en glass liknande efterrätt utan tillsatser och hyfsat så nyttig! Fast presentationen kunde i och för sig vara lite roligare än bara rakt upp och ner på en tallrik. Varför inte ta och smälta lite choklad och doppar en ballong i det? När chokladen har torkat så punkterar du bara ballongen, lossar på chokladformen som blivit och vips så har vi ätbara chokladskålar att servera efterrätten i, vilket inte bara smakar gott och passar till dom flesta efterrätter men även är en fröjd för ögat.